top of page
Zoeken

The sky is the limit voor kraanman en droneoperator Joris Cleiren

Zit Joris Cleiren voor zijn job als kraanman in de haven al hoog en droog, dan brengt zijn bedrijf SKY VISION hem pas echt in hogere sferen. Cleiren is immers actief als dronepiloot en fotograaf.

Drone piloot Antwerpen

Joris begon zo'n 2,5 jaar geleden dronebeelden te maken onder de naam SKY VISION. “Ik heb altijd interesse gehad in machines, hendels en joysticks. In de haven werk ik met de grootste containerkranen. Een drone besturen bouwt enigszins voort op die ervaring, maar vergt weer nieuwe uitdagingen, met complexe manoeuvres.”


Tussen kraan en Knokke


Tegelijkertijd was Joris al vijftien jaar bezig met videomontage. Door de passie voor video en dronevliegen te combineren, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Sindsdien verdeelt Joris zijn tijd tussen de haven en SKY VISION. Wanneer we hem bellen, is hij na een ochtendshift in de haven op weg naar Knokke om een nieuwbouwproject in beeld te brengen in drie dimensies. “Een drone kan geprogrammeerd worden om in perfecte cirkels rond een constructie te vliegen en kan een 3D-model afleveren.”


Risicoanalyse

Het hoeft niet te verbazen dat zo'n 60% van de klussen zich evenwel in de haven afspelen. “Ik ben vertrouwd met de omgeving, ik ken veel mensen op de kade en kan ook inschatten wat de grote kranen gaan doen”, klinkt het. “Filmen in de haven vergt wel wat extra administratief werk. Je moet een degelijke vluchtvoorbereiding met risicoanalyse opmaken en versturen naar het DGLV (directoraat-generaal luchtvaart, red.) in Brussel. Na goedkeuring wordt de nodige communicatie verricht met de havenkapitein zodat die ook op de hoogte is van de droneactiviteiten. Je moet weten wat de restricties zijn en de veiligheid prioriteit geven.”

Joris ziet wel gelijkenissen tussen het bedienen van een grote havenkraan en een drone: “Ik hou ervan een machine exact te laten doen wat ik wil. Een container plaatsen op enkele centimeters nauwkeurig en tegelijkertijd een souplesse ontwikkelen, was voor mij een fantastische uitdaging. Die aanleg helpt bij het besturen van drones. Ik laat de drone bewegen als een vogel, waar andere piloten meer recht-op-recht patronen vliegen.


Leen, M. (2020, 20 april). The sky is the limit voor kraanman en droneoperator Joris Cleiren. Flows. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.flows.be/nl/people-jobs/sky-limit-voor-kraanman-en-droneoperator-joris-cleiren

Comments


bottom of page