top of page
Search

AET schakelt versnelling hoger met vergroening

Updated: Oct 12, 2022

Terminaluitbater Antwerp Euroterminal (AET) in het Verrebroek schakelt een versnelling hoger met zijn vergroeningsplannen. De eerste van de vier batterypacks is aangeleverd. Tegen eind deze week wordt de installatie van de derde windmolen afgerond.


"Als bedrijf boeken we een energiesucces dat de start zal betekenen van een grotere energie-evolutie binnen onze onderneming en binnen de haven van Antwerpen", meldt Klaas Van Gasse, sales & hr-manager bij AET.

De multipurposeterminal in Verrebroek – gespecialiseerd in de behandeling van containers, projectcargo, stukgoed en alle soorten voertuigen – bereidt al sinds jaren een energietransitie van zijn bedrijfsvoering voor.

Deze week zal de installatie van de derde windmolen op de terreinen van AET worden afgerond. Later in 2022 wordt gestart met de installatie van een zonnepanelenpark op het dak van de multilevel parkeergarage, die in opbouw is en de grootste zal zijn in België.



Zon en wind


De zonnepanelen en windmolens zullen er voor zorgen dat er op dagelijkse basis, in ideale omstandigheden, een maximaal vermogen van 12,6 megawatt aan groene energie kan worden opgewekt, waarvan 10,6 afkomstig van windenergie en 2 van zonne-energie.



Pioneers


Om meer van de opgewekte groene energie te kunnen gebruiken in zijn operaties, ongeacht de aanwezigheid van wind en zon, ontwikkelde AET binnen het 'Pioneers'-consortium een opslagstrategie die de terminal in staat moet stellen opwekking en verbruik van elkaar los te koppelen.



Batterypacks


De eerste van de vier Powerpacks van Air Plus is op maandag 11 april op de terminal aangeleverd. Die powerpack zal worden ingezet in een testsetting om de elektrische wagens op te laden tijdens hun inspectie bij import. In afwachting van de levering van de overige batterypacks en afronding van de technische infrastructuur, zal het energiebeheersysteem (EMS) van Envision in gebruik worden genomen. Met de huidige test zal de samenwerking van AET, Port of Antwerp en Envision de eerste samenwerking zijn binnen het Pioneers-project dat aanvangt met de concrete implementatiefase.



Eind 2022


Een volwaardig EMS zal na de zomerperiode klaar zijn om vanaf het vierde kwartaal van 2022 de volledige energieopwekking, het energieverbruik en de energie-opslag constant te monitoren, om maximaal gebruik te kunnen maken van de groene energie op de terminal.

Samen met Port of Antwerp lopen er ook plannen voor een walstroomvoorziening, waarbij schepen die de terminal aanlopen zullen worden aangekoppeld op het elektriciteitsnet. In haar duurzame beleid volgt AET de strategische lijn van de Grimaldi Group, die tegelijkertijd met de nodige voorbereidingen bezig is om zijn schepen uit te rusten met een walstroomaansluiting.



Innovation Night


Dankzij de focus op duurzaamheid, sleepte AET een nominatie in de wacht voor de 'Antwerp Innovation Night', die Voka jaarlijks organiseert in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. AET experimenteerde in het recente verleden nog met elektrische 'Heavy Duty'-vorkliften en terminalmaterieel op waterstof. "Voorlopig is het nog niet haalbaar om fossiele brandstoffen volledig te verbannen uit de havenoperaties, maar dit project zet weer nieuwe deuren open naar de toekomst", klinkt het bij AET.

Antwerp Euroterminal is een joint venture tussen de Grimaldi Group en Mexico Natie. Het is de grootste multipurposeterminal van Europa en een van de 24 terminals van de Grimaldi Group.


Desmet, J. (2022, 12 april). AET sschakelt versnelling hoger met vergroening. Flows. https://www.flows.be/havens/aet-schakelt-versnelling-hoger-met-vergroening?utm_medium=email&utm_campaign=DAILY%20NEWSLETTER%2012042022%20-%201359%20-%20Primeur%20nieuwe%20temperatuurbewaking%20voor%20vracht%20haven%20Antwerpen&utm_content=DAILY%20NEWSLETTER%2012042022%20-%201359%20-%20Primeur%20nieuwe%20temperatuurbewaking%20voor%20vracht%20haven%20Antwerpen+CID_d723da283ab28f1b810cf1cdd1ac3b4b&utm_source=ECRM&utm_term=AET%20schakelt%20versnelling%20hoger%20met%20vergroening

bottom of page