top of page
Zoeken

Record call size van 19.677 teu voor ‘Manila Maersk’ bij MPET

Het tijdelijk wegblijven van een grote 2M-loop op de Far East, heeft MSC PSA European Terminal een nieuwe recordaanloop opgeleverd. Op de ‘Manila Maersk’ werden vorige week in vijf dagen tijd maar liefst 11.988 containers gelost en geladen.


MPET Manila Maersk Haven van Antwerpen

De ‘Manila Maersk’ is een megamax met een capaciteit van 20.568 teu die in de AE6/Lion Service van de 2M-partners Maersk en MSC tussen de Far East en Europa vaart. Omdat de AE55/Griffin Service tijdelijk Antwerpen voorbijvaart, nemen de schepen uit de AE6/Lion Service in het Verre Oosten ook de Antwerpse lading van de AE55/Griffin-dienst mee.

De combinatie van beide volumes op één megamax leverde de voorbije weken al zeer hoge ‘call sizes’ op. Met de bijna 12.000 ‘moves’ op de ‘Manila Maersk’ is het vorige record nu effectief verbroken. Tussen de aankomst op dinsdagavond 12 oktober en het vertrek vorige zondagavond 17 oktober heeft MPET in totaal 19.677 teu gelost en geladen (zie foto). Dat is het grootste volume dat ooit in Antwerpen door een enkel schip werd aan- en afgevoerd.


Maidentrip


Het megamaxschip arriveerde uit de Portugese haven Sines en ligt nog tot het einde van het komende weekend in Felixstowe. Na een tussenstop in de Marokkaanse hub Tanger, zal de ‘Manila Maersk’ naar Azië terugkeren. Daar zijn Singapore, Laem Chabang, Ningbo en Shanghai de volgende aanloophavens.

Mogelijk wordt het record bij MPET later dit jaar nog eens scherper gesteld, want de AE55/Griffin Service blijft nog tot minstens eind december de Scheldehaven voorbijvaren. Intussen werd ook de nieuwbouw ‘MSC Allegra’ van 23.782 teu in de AE6/Lion Service ingeschakeld. Dat schip is met 24 rijen containers in de breedte bovendeks nog een rij containers breder dan de ‘Manila Maersk’ en kan dus theoretisch nog een groter aantal containers naar Europa varen. Na een stop in Sines wordt de ‘MSC Allegra’ op 29 november op maidentrip bij MPET verwacht.


Verberckmoes, S. (2021, 19 oktober). Record call size van 19.677 teu voor ‘Manila Maersk’ bij MPET. Flows. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.flows.be/nl/shipping/record-call-size-van-19677-teu-voor-manila-maersk-bij-mpet

Comments


bottom of page