top of page
Zoeken

THE Alliance bevestigt terugkeer grote FE4 Service naar Antwerpen

De vier partners van THE Alliance hebben de eerste details van hun nieuwe netwerk 2021 bekendgemaakt. De tijdelijk gestaakte FE4 Service van en naar de Far East keert terug naar Antwerpen, maar die dienst krijgt wel een dubbele call in Rotterdam.


HMM Antwerpen Haven

Hapag-Lloyd, HMM, Ocean Network Express (ONE) en Yang Ming zijn nog niet helemaal klaar met hun huiswerk. Zo ontbreken nog de details over het nieuwe aanbod tussen Noord-Europa en Noord-Amerika, waar toch wel een aantal wijzigingen in de trans-Atlantische diensten worden verwacht.

De vier partners moeten ook nog wat havenkeuzes maken in Zuid-China. Ze hebben wel al in grote lijnen de rotaties gepubliceerd voor de oost-westdiensten vanuit de Far East naar Europa en de Verenigde Staten zoals die er vanaf april 2021 zullen uitzien. De extra afvaarten vanuit China naar onder andere Antwerpen onder de noemer FE4, vervallen, omdat de tijdelijk gestaakte FE4 Service opnieuw zal worden opgestart. Het gaat om de lijndienst waarvoor HMM’s twaalf recordschepen van 24.000 teu bestemd zijn. Aan de rotatie daarvan wordt alleen in Europa gesleuteld.


Drie aanlopen


De nieuwe FE4 zal niet langer een Britse haven aanlopen. De Europese rotatie wordt Algeciras, Rotterdam (lossen), Hamburg, Antwerpen en daarna opnieuw Rotterdam en Algeciras. De tweede aanloop van Rotterdam (exportcall na Antwerpen) is nieuw en vervangt de vroegere aanloop in London-Gateway. In het Verre Oosten zullen de FE4-schepen laden in Qingdao, Busan, Ningbo, Shanghai en een nog te kiezen Zuid-Chinese haven (wellicht Yantian).

In de nieuwe set-up behoudt Antwerpen drie wekelijkse aanlopen van Far East Services (FE3, F4 en FP2). Verwacht wordt dat de heropstart van de FE4 Service gepaard zal gaan met de terugkeer van een aantal kleinere 15.000 teu-schepen naar de FE3-dienst. De heropstart van de FE4 betekent ook dat de tijdelijke wijzigingen in de rotatie van de FE2 ongedaan worden gemaakt. Dat is vooral goed nieuws voor de Normandische haven Le Havre, die de dienst met megamaxschepen opnieuw zal mogen verwelkomen.


Nieuwe dienst


In het netwerk 2021 zit slechts één volstrekt nieuwe dienst. Dat is de EC6 Service die Azië met de US Gulf zal verbinden. Houston, Mobile en New Orleans krijgen er zo een rechtstreekse verbinding met Taiwan, China en Zuid-Korea bij.

De EC1- en EC3-diensten tussen de Far East en de oostkust van de Verenigde Staten blijven nog altijd gecombineerd in één dienst. De elf schepen van 8.073 tot 9.592 teu uit die dienst zullen wel allemaal vervangen worden door grotere tonnage van 13.500 teu.


Verberckmoes, S. (2020, 22 december). THE Alliance bevestigt terugkeer grote FE4 Service naar Antwerpen. Flows. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.flows.be/nl/shipping/alliance-bevestigt-terugkeer-grote-fe4-service-naar-antwerpen


Comentarios


bottom of page