top of page
Zoeken

Telex: PSA Antwerp, steun spoor, NDQ, DHL en BP

Wallenius SOL voegt het Zweedse Skelleftea toe aan de rotaties langs Antwerpen en Zeebrugge, DHL Express verhoogt de tarieven, NDQ Logistics mag de magazijnen in Zeebrugge verviervoudigen en in het VK sluit BP tankstations door het chauffeurstekort.


Telex: PSA Antwerp, steun spoor, NDQ, DHL en BP

PSA ANTWERP -


Zo'n tweehonderdtal sollicitanten, studenten van het Gitok in Kalmthout en interne medewerkers van PSA Antwerp, ATS (PSA's technische afdeling Antwerp Terminal Services) en MPET verzamelden zich op 23 september op de Noordzeeterminal voor een culinaire 'Dinner in the Sky'-ervaring. De deelnemers kregen op veertig meter hoogte een uniek uitzicht op PSA's terminaloperaties (het laden en lossen van de 'HMM Stockholm') (zie foto). "De campagne werd in de eerste plaats opgezet om extra techniekers, mechaniekers, IT'ers en bedienden te rekruteren, maar we willen hiermee ook vooral ons team bedanken voor hun harde werk tijdens de coronapandemie", vertelt communicatiecoördinator Vincent Thijs. Op zaterdag 25 september verhuist de 'zwevende bar' naar MPET waar een tweede sollicitatieronde zal plaatsvinden. In totaal zijn er zo'n honderd beschikbare vacatures. PSA zoekt ook nog een groot aantal extra havenarbeiders, waarvoor er samen met CEPA binnenkort een nieuwe campagne wordt opgezet. (JD)


WALLENIUS SOL -


Wallenius SOL voegt de Zweedse haven Skelleftea (Skelleftehamn) toe aan zijn rotaties langs Antwerpen en Zeebrugge naar de Finse havens Kemi en Oulu in de Botnische Golf. De nieuwe halte wordt vanaf oktober 2021 wekelijks aangelopen voor gecombineerde ladingen containers en roro. Dit is de eerste feederdienst sinds vijftien jaar in Skelleftea, dat zijn haventoegang verdiepte en verbreedde. Hierdoor kunnen vanaf het jaareinde ook de grotere nieuwe schepen van Wallenius SOL ontvangen worden. (RJ)


NDQ LOGISTICS -


Transport- en logistiek bedrijf NDQ Logistics in Zeebrugge kreeg een vergunning om zijn magazijnen te verviervoudigen van 2.250 naar 9.105 vierkante meter. Het familiebedrijf van Nicolas Dehaemers en Elke Quagebeur startte als een internationale traileroperator en verbreedde de jongste jaren de activiteiten naar diensten met toegevoegde waarde. De site in de achterhaven omvat bijvoorbeeld douane-entrepot, montage, herverpakking, labelen en testen. Bij de uitbreiding komen ook een onderhoudsatelier en extra parking voor ferrytrailers. (RJ)


TYFOON SHANGHAI -


De impact van de tyfoon en de tijdelijke of gedeeltelijke COVID-19 lockdowns in Chinese luchthavens bleef voor Brussels Airport beperkt omdat de Chinese carriers die op Brussel opereren actief zijn in andere regio’s in China. Door de tijdelijke sluiting van enkele zeehavens is er wel een stijging van de vraag naar luchtvracht vanuit China naar Europe, met voornamelijk een effect op de tarieven omdat er al op volle capaciteit werd gevlogen, aldus de woordvoerster van Brussels Airport. Over de impact op de operaties in Luik kregen we geen antwoord op onze vraag. (MDV)


RIJPADVERGOEDING SPOORVERVOER -


De steunmaatregel voor het goederenspoorvervoer in de vorm van een verlaging van de infrastructuurheffing en schrapping van andere heffingen, wordt verlengd. Volgens federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet had de coronapandemie de voorbije twee maanden een sterke impact op het spoorgoederenvervoer. In juli was er een daling met 19% in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren. De maatregel werd voor het eerst ingevoerd in februari van dit jaar en liep tot eind juni. Hij wordt nu met terugwerkende kracht verlengd van 1 juli tot 31 december 2021. Het gaat om een lineaire vermindering van 1,50 euro per treinkilometer. Daarnaast vervallen de annulatiekosten en rijpadreserveringskosten voor diezelfde periode. De regering wil tegen 2030 het volume goederenvervoer per spoor verdubbelen. (KH)


DHL EXPRESS


DHL Express kondigde prijsaanpassingen aan die op 1 januari 2022 ingaan. In België worden de prijzen verhoogd met 4,9% ten opzichte van 2021. De toeslag voor grote voorwerpen wordt wel verlaagd tot 60 euro per stuk. Het koerierbedrijf past de prijzen jaarlijks aan om rekening te houden met de administratieve kosten verbonden aan regelgevings- en veiligheidsmaatregelen. “De aanpassing stelt ons in staat om verder te investeren in het netwerk en de capaciteit te vergroten. Ze maakt het ook mogelijk om onze operaties veerkrachtig te maken zodat we zelfs in tijden van wereldwijde crisissen kunnen doorwerken”, zegt Danny Van Himste, Country Manager DHL Express Belgium. (PhVDo)


BP -


BP moet binnenkort een aantal tankstations in het Verenigd Koninkrijk sluiten wegens het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Dat neemt steeds grotere proporties aan, zodat nu ook het energiebedrijf aan de alarmbel trekt. Niet alle tankstations kunnen er bevoorraad worden omdat het er niet in slaagt om voldoende transportcapaciteit te behouden. Hierdoor moet het ‘zeer binnenkort’ sommige locaties tijdelijk sluiten. Ze zullen gedurende anderhalve dag per week niet worden bijgevuld. De tankstations op snelwegen krijgen voorrang en worden normaal bevoorraad. (PhVDo)


SPOORWERKEN GENT-BRUGGE -


In het weekend van 25 en 26 september vinden spoorwerken plaats op de lijn 50A tussen Gent en Brugge. Voor alle voorziene goederentreinen op dit traject is een alternatief uitgewerkt met omleidingen via de spoorlijn 73 Deinze-De Panne, lijn 66 Brugge-Kortrijk en lijn 75 Gent-Kortrijk, zo meldt spoornetbeheerder Infrabel. De spooroperatoren werden vorige maand al op de hoogte gebracht van deze alternatieve routes. (KH)


Desmet, J. (2021b, september 24). Telex: PSA Antwerp, steun spoor, NDQ, DHL en BP. Flows. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://www.flows.be/nl/trade/telex-psa-antwerp-steun-spoor-ndq-dhl-en-bp

Commentaires


bottom of page